fredag 30 april 2010

Längesen...

... jag satt vid tangenterna hemmavid. Kom hem igår efter en tredagars-konferens i Linköping anordnad av Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar, FSUM. Temat för årets konferens var 'Sexualitet och funktionshinder'. Det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och konferensen kom just rätt i tid för mig. Föreläsarna var de bästa som finns att få, maten var superb och boendet helfräscht. Vi var flera hundra deltagare och vi hade mycket trevligt. En del fritid med shopping och koll på stan blev det, men jag sprang dessvärre inte på någon trevlig garnaffär. Det var första gången jag var i Linköping och jag föll pladask, trots att jag endast såg en bråkdel av staden. Ska inleda en tjatkampanj här hemma och se till att få med mig man och barn på en weekendresa dit.

Är så himla trött nu, har inte kommit igen helt efter förkylning? allergi? blodbrist? som spökat ett par månader. Har även svåra tankar som snurrar, har en gammal katt som kanske inte ska få hänga med längre. Hur ska jag kunna fatta detta beslut? Han är 17 år och förhållandevis frisk. Döv visserligen sedan ett par år, men nu är han nog lite dement och synen börjar svika honom. Allt går långsammare och han är trött, det märks. Han är en gammal kämpe som haft ett stort revir, men det har han släppt delvis vidare till andra de senaste åren. Problemet är att eftersom han inte orkar ta sina långa rundor ute, tar han en mindre runda inne och markerar revir där ibland istället... Risken är att våra andra yngre katter också börjar markera om han ska hålla revir inne också... Usch, det är inte lätt, han har funnits med mig i hela mitt vuxna liv. Kisen skaffade jag någon månad efter jag flyttat hemifrån och han har funnits där genom flyttar, gamla förhållanden, studietid, arbetsplatser, äktenskap och barn. Min älskade Kisen! Jag vill inte att han ska bli sjuk och lida, men när är 'rätt' tid att fatta ett sånt här beslut?? Det är så ledsamt...

På stickfronten är det långsamt, stickar en sjal till mamma i Delight. Har ännu inte påbörjat mitt Lime-projekt (min Apelsin), det har inte varit läge än.


Ha en trevlig Valborg. Kram!

tisdag 13 april 2010

Länge leve nördarna!

Alla har vi ju olika saker som vi går igång på. Som synes har jag en fäbless för det mesta som har med garn, stickning och liknande att göra. Införskaffade idag dessa härliga Kaunigarner som jag ska göra mitt bästa för att omvandla till en Apelsinsjal.
Den är helt fantastisk! Eva har haft den uppe i butiken och jag har hitills bara vågat snegla lite ömt på den. Efter att ha sett en plommonvariant som träffade rakt i hjärtat, var jag helt såld. Min tanke är att göra min Apelsin till en Lime.

Även min make besitter en nördig sida. Han fyller år idag och fick dessa gåvor från mig och barnen. Den totala Babylon 5-boxen med alla säsonger samt Andres Lokkos samlade verk. Boxen är till och med limiterad och det innbär förmodligen samma känsla för honom som för mig när jag är i närheten av Kaunigarner....

onsdag 7 april 2010

Dyrgrip

När jag träffade svärmor i påsk fick jag denna bok från 1978. Där finns ett par grundmönster för vantar att utgå ifrån, samt några mönster för strumpor och mössor.Till detta kommer 45 olika diagram på vackra vantar! Jag lovar att denna bok kommer att användas när sommarsticksäsongen är över.


söndag 4 april 2010

Plädplaner

Går med plädplaner sedan jag sett Skogsflickans kreation. Tänker att det kan vara ett evighetsprojekt som passar till sommarens sommastugeslappande, en ruta där, en ruta då.

Tanken för tillfället är en mormorsruta med gammelrosa mitt, ljusgrått mittparti och mörkgrå ramar i Drops Karisma. Eller kanske bara följa detta mönster rakt av? Färgerna var mysiga.Är detta ett vansinnesprojekt? Stoppa mig då medan tid är.

lördag 3 april 2010

Tack Tant Thea!


Tant Thea med stickigt humör, min räddare i nöden. Efter att ha virkat X antal varianter på egen hand, insåg jag att jag inte skulle klara ut rutan. Experthjälp erhölls - och vips så blev rutan som den skulle.


Detta hjärta är till dig Tant Thea!

fredag 2 april 2010

S O S

Finns det någon härute som kan komma till undsättning? Jag har stickat min klänning och det återstår att virka rutor. Jag är ingen virkvirituos och lyckas nu bara fram till varv 5. Jag har provat många varianter nu, men får det inte att stämma med muscherna? Snälla någon - hur ska jag göra?Aktuellt mönster:

RUTORNA VIRKAS SÅ HÄR:


Förkl musch: 3 st som virkas tills, d.v.s vänta med sista genomdragningen på varje st tills alla 3 st har virkats, gör ett omslag och drag igenom alla 4 öglorna

Virka 4 lm med virknål 4 och slut dem till en ring med 1 sm i första lm.

Varv 1: 6 fm om ringen - SE VIRKTIPS!

Varv 2: 2 fm i varje fm = 12 fm.

Varv 3: 2 st i varje fm = 24 st.

Varv 4: * 1 fm i st, 3 lm, hoppa över 1 st *, upprepa *-* = 12 lm-bågar.

Varv 5: I första lm-båga virkas [-]: * [1 musch se förkl, 2 lm, 1 musch, 4 lm (= hörn), 1 musch, 2 lm, 1 musch], 3 lm, 1 halvst i fm mellan de 2 nästföljande lm-bågarna, 3 lm, i nästa lm-båge virkas som i första lm-båge [-] *. Upprepa *-* totalt 4 ggr, men sista gången avslutas det efter 3 lm med 1 sm överst på första muschen.

Varv 6: * 2 fm i försts 2-lm-båge, 6 fm i nästa 4-lm-båge (= hörn), 2 fm i nästa 2-lm-båge, 3 fm i nästa 3-lm-båge, 3 fm i nästa 3-lm-båge *, upprepa *-* v runt. Ruten mäter ca 9 x 9 cm.